Legutóbb 2017. 02. 1.-n, 19:33-kor frissült; ma 05.28. van, hétfő, . Valid CSS3  Valid HTML 


Logisim segédlet

Munkahely

Az egész tevékenységet érdemes egy mappa elkészítésével kezdeni. Célszerű az asztalon létrehozni, névnek pedig pl. monogram-dátum kombinációt használni, hogy - a munka során - később is megtaláljuk. Ne legyenek speciális karakterek a nevében, se szóköz: Kovács János 2013.02.13. helyett pl: KJ130213. Ha úgy gondoljuk, hogy amit most csinálunk, arre később szükség lehet, a munka végeztével célszerű az egész mappát a winscp-vel áthelyezni a saját tárterületünkre. Semmi sem garantálja, hogy a következő alkalommal ugyanehez a géphez le tudunk ülni és meglesz, amit korábban létrehoztunk.

Letöltés

A program a http://sourceforge.net/projects/circuit/ oldalról tölthető le. Ha az oldal nem érhető el, akkor itt van egy régebbi változat.
Érdemes a böngészőt úgy állítani, hogy kérje a letöltés helyét és kitallózni az előbb elkészített munkahelyet. E nélkül a "Letöltések" mappába teszi, - a sok más, hasonló próbálkozás eredménye mellé -, onnan jó áttenni a saját mappánkba. Általában tömörített állományt kapunk, ilyenkor jobb egérgomb, kibontás...

Használat

A program a szokásos módon (dupla klikk, vagy jobb egérgomb, "Megnyitás") indul. Csak együres rajztáblát látunk, a szükséges alkatrészeket a saját mappájukban találhatjuk, a kapuk esetében a "Gates" mappát kell megnyitni. A legfontosabb elemeket: - bemenet, kimenet, negáció, AND- és OR kapuk - az ablak tetején külön is elérhetjük. logisim_ures.PNG logisim_ures_kapus.PNG
A kívánt elemet ráklikkelve lehet kijelölni, a következő klikkre helyezi ki a rajztáblára. Ha már megvan az összes alkatrész, érdemes a jel haladási irány szerint összekötni az elemeket. Az első elem kiválasztásakor a program automatikusan szekesztő üzemmódba vált, ezt a bal fölső sarokban lévő nyíl jelzi.
logisim_szerk_1.PNG logisim_szerk_2.PNG

Ha már kész a logikai jelen esetben XOR (kizáró vagy) áramkör, szimuláció üzemmódba kell váltani. A (szögletes) bemenetre kattintva lehet a 0/1 váltást létrehozni, ekkor a a (kör alakú) kimenet is változik a XOR logikai függvénynek megfelelően.
logisim_szerk_3.PNG logisim_szerk_4.PNG
Ha az elemi logikai alkatrészekből összerakott XOR mellé odahelyezünk az intergrált kizáró vagy kaput és ugyanazokat a bemeneteket adjuk neki, akkor látszik, hogy a kimeneteken is ugyanaz jelenik meg. (1,1 -> 0 és 0,1 ->1)
logisim_szerk_5.PNG logisim_szerk_6.PNG
Ha az egyes állapotokat - mind a négyet - alt/print sreen-el kifényképezve egy word dokumentumba illesztjük, akkor a logikai függvény teljes működését dokumentáltuk.